Curriculum Vitae:

Mijn naam is Marco Diepeveen. In 1975 geboren te Amsterdam.

Als tiener had ik drie hobby's: Auto’s, muziek luisteren en tekenen. Vaak kwam het voor dat ik onder het genot van muziek een technische tekening maakte van een auto of vrachtwagen. Mijn kracht als tekenaar is het vertalen van ideeën en adviezen naar duidelijke overzichtelijke tekeningen. Hierbij teken ik niet alleen, maar denk ik mee met mijn opdrachtgever en voorzie hem van advies.

Als tekenaar heb ik ervaring opgedaan met de volgende tekensoftware:


Naast het tekenen heb ik me bezig gehouden met de volgende taken:

Voor een uitgebreid Curriculum Vitae nodig ik u uit om mijn LinkedIn profiel te kijken. Hieronder een kort overzicht van mijn carriere:

Na het behalen van mijn MAVO diploma, heb ik de keus gemaakt om een technische opleiding te gaan doen. Een keus waarvan ik op de dag van vandaag geen spijt heb. Uiteindelijk heb ik mijn diploma MTS Electrotechniek studierichting Electronica behaald aan het Europa College in Amsterdam. Stages voor deze opleiding heb ik gelopen bij de VU - Faculteit der Bewegingswetenschappen en PTT Telecom (het huidige KPN).

Mijn eerste echte baan was bij Surtronic. Een bedrijf wat lichtkranten - electronic LED-displays ontwerpt en fabriceert. Hier ben ik begonnen bij de fabricage afdeling. Na ongeveer een halfjaar vertrok de toenmalig tekenaar. Ik verhuisde naar de afdeling R&D, en met de opmerking; daar staat een computer, er staat tekensoftware op, veel plezier, ben ik begonnen als technisch tekenaar. Het tekenpakket wat ik tot mijn beschikking had was OrCAD. Dit was onderdeel van een pakket wat bestemd was voor elektronische ontwerpautomatisering. Mijn werkzaamheden bestonden uit het tekenen van mechanische tekeningen t.b.v. toeleveranciers, het verzorgen van documentatie (manuals etc.), het maken van elektrotechnische werktekeningen t.b.v. van montage, en het maken van presentaties voor de verkopers.


Na twee jaar Sutronic was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Deze vond ik bij Techtrol in Gouda. Daar heb ik kennis gemaakt met AutoCAD. Ik weet nog dat ik daar in het begin helemaal niet blij mee was. Handige functies die ik kende van OrCAD waren niet aanwezig. Door de jaren heen is dat wel veranderd. Het grootte project waar Techtrol zich mee bezig hield, was het digitaliseren van de tekeningen van het LUMC. Stapels calque tekeningen werden bouwkundig getekend in AutoCAD. Daarna werd de werktuigbouwkundige installatie ingetekend met Nordined.

Naast dit project deden wij ook revisietekenwerk voor DHV water. Omdat dit werk steeds meer werd, werd ik gedetacheerd bij DHV. Uiteindelijk volgde er een overname van mij door DHV. Mijn werkzaamheden bij DHV waren divers: Het tekenen van stroomkringschema’s, loopdiagrams, en andere tekeningen die betrekking hebben tot Elektro en Instrumentatie, daarnaast het verzorgen van diverse lijsten, denk hierbij aan I/O-lijsten, Power consumers-lijsten, Instrumentatielijsten etc., het beoordelen van uitvoerings- en revisiedocumenten en het samenstellen van bestekken.

  • Arc+
  • Autodesk Viz
  • Autodesk AutoCAD
  • Microsoft Visio
  • Autodesk AutoCAD Architecture
  • Nordined (E & W)
  • Autodesk AutoCAD P&ID
  • Stabiplan StabiCAD (E & W)
  • Autodesk Revit
  • VidCAD

In 2004 kreeg ik de kans om als technisch tekenaar aan het werk te gaan op het Mediapark in Hilversum. Bij NOB cross media facilities, later Technicolor Nederland, heb ik een aantal mooie projecten gedaan. De opkomst, en helaas ook de ondergang, van televisiezender Tien bijvoorbeeld. Hierbij ben ik betrokken geweest met het maken van configuratieschema’s. Zodoende leerde ik de mogelijkheden van het tekenpakket Visio.

De inrichting van vele technische ruimtes, zoals regieruimtes heb ik zowel 2D op plattegrond, als in een 3D presentatie ontworpen. Een mooi voorbeeld was de inrichting van een radiostudio. Wekenlang was er gesproken over de inrichting van de techniek. Meerdere plattegronden waren er al gemaakt. Totdat een technicus de legendarische woorden uitsprak: “Ik wil zien wat ik straks vanaf mijn werkplek kan zien”. Uiteindelijk stond de projectleider aan mijn bureau met de vraag of dit te realiseren was. Natuurlijk. De twee ruimtes werden met desken en apparatuur in 3D getekend. Er werd een “foto” gemaakt vanaf de werkplek van de technicus. Binnen vijf minuten werd de inrichting bepaald. Een aantal monitoren moest worden verplaats, en dan had de technicus een goed oogcontact met de presentator in de betreffende radiostudio.

Ook ben ik betrokken geweest bij het ontwerp van Studio Westergas. Alle ontwerpen werden in 3D gemaakt. Wat ooit begon in een kleine zijruimte, werd twee studio’s met daarboven een redactieruimte in een grootte hal. Dit is een project waarin veel geleerd heb. Bouwen in een monumentaal pand, samenwerken met architecten en constructeurs, die onze plannen moesten vertalen naar iets wat te realiseren was. Een project waar ik nog steeds super trots op ben. Meer informatie over Studio Westergas vind u op de website van NEP.

2012 - Was het jaar waarin ik besloot om mijn eigen tekenbureau DCAD te beginnen. De ervaring die ik had opgedaan bij eerdere werkgevers kon ik mooi bundelen. Met DCAD heb ik vele mooie projecten gedaan. Zowel kleine als grootte projecten. Op de pagina “Opdachtgevers” staat een overzicht van de bedrijven waarvoor ik tekeningen heb gemaakt.

Als zelfstandig tekenaar ben ik op veel unieke plekken geweest, denk aan de Tweede Kamer in Den Haag, het Antonie van Leeuwenhoek-terrein in Bilthoven waar het RIVM gevestigd was, diverse afvalwaterzuivering en rioolgemalen van een Hoogheemraadschap of het Vumc in Amsterdam.

Een tweede grootte opdracht was informatiebeheer bij het Vumc. Dit was een leuke opdracht die ook is overgegaan in een vast dienstverband. Wat maakte deze opdracht zo leuk:

Ten eerste het aanbrengen in de structuur van tekeningen. Niet gezien vanuit een project of een tekening, maar als uitgangspunt informatiebeheer. Tekeningen worden opgesplitst naar hoofdstuk van de NL-SfB. Hierdoor zijn we flexibeler in het reviseren van tekeningen naar aanleiding van een project. Ook is informatie makkelijker te beheren en te presenteren.

Een nieuwe uitdaging is het beheer van Revit-modellen die ontstaan zijn in projecten waar volgens de BIM methode is gewerkt. De hoeveelheid informatie die aanwezig is Revit-modellen, is zeer bruikbaar voor een beheerorganisatie. Revit biedt mogelijkheden die efficiënter en betrouwbaarder zijn dan tekeningen. Door zoveel mogelijk informatie op één plek te houden, ontstaan er minder fouten dan door informatie op meerdere plekken te beheren en te presenteren.

In 2019 heb ik besloten om de opleiding “HBO traject ACE Architectural Designer II (Revit)” te volgen. Deze heb ik in mei 2020 afgerond met een 8.7 als gemiddeld eindcijfer. Meer over deze opleiding is te lezen op de pagina “BIM in beheer”.

Home Curriculum Vitae Portfolio Opdrachtgevers

Mijn eerste grootte opdrachtgever was Bilthoven Biologicals. Dit bedrijf had kort daarvoor de productiefaciliteiten van vaccins gekocht van het NVI (Nederlands Vaccin Instituut).

Kort voor mijn komst was het DMS (Document Management Systeem) Organice van Cadac geïmplementeerd. Mijn eerste opdracht was om ongeveer 15000 tekeningen te gaan beheren in dit systeem. Tijdens deze opdracht heb ik vele tekeningen bijgewerkt of opnieuw van een juiste structuur voorzien. Toen alle tekeningen eenmaal in het systeem gezet waren kon ik me bezig gaan houden met het beheer van de tekeningen. Hierbij zag ik de voordelen van documentbeheer in een database als Sharepoint. Vele tekeningen moesten worden bijgewerkt en aangevuld.

Uiteindelijk is deze opdracht overgegaan naar een vast dienstverband.  

In 2018 ben ik verhuisd naar het oosten van Nederland. Dagelijkse reistijden van meer dan vier uur per dag deden mij doen besluiten om werk te zoeken meer in de buurt van mijn woonplaats Dedemsvaart. In de zomer van 2020 ben ik aan de slag gegaan bij KPMS Bouwadvies in Heerenveen.

Het eerste halfjaar ben ik Revit-modelleur betrokken geweest bij het project EVS (Extended Visual Screening), waarbij ik me bezig heb gehouden met het modelleren van woningen t.b.v. verstevigingsadviezen voor het aardbevingsschade project  t.b.v. het aardbevingsgebied in Groningen.

Vanaf April 2021 ben ik werkzaam als BIM-coördinator bij het UMCG in Groningen. Samen met een BIM-regisseur draag ik zorg dat BIM binnen de projecten goed verloopt. Hierbij wordt de opdrachtgever van de projecten (UMCG) voorzien van adviezen aangaande BIM. Mijn taken zijn:

De Model Validaties en Clashcontroles doe ik met software van BIMcollab. Dit pakket is intuïtief en biedt de mogelijkheid om via een online plafform Issues te delen en behandelen met projectpartners.