Portfolio:Voorbeeld van een BIM-model.

Tegenwoordig worden veel projecten niet meer getekend maar gemodelleerd. De meest gebruikte software daarvoor is Revit van Autodesk. Het voordeel van dit pakket is dat het voor zowel constructieve, bouwkundige als installatie technische modellen gebruikt kan worden.

In 2018 heb ik de eerste Revit training gevolgd. Omdat bij mijn toenmalige werkgever behoefde was aan meer expertise inzake Revit heb ik besloten om in 2019-202 heb ik de opleiding HBO traject ACE Architectural Designer II (Revit) te volgen. Tijdens deze opleiding heb ik me verder kunnen verdiepen in de mogelijkheden van Revit met betrekking tot Beheer en Onderhoud. Mijn scriptie had dan ook de titel: “BIM in beheer”.

Om praktische kennis op te doen van Revit heb ik mijn eigen woning vertaald naar een BIM-model.
BIM in beheer:

In het begin van mijn carrière was een tekening niet meer dat een grafische afbeelding van een onderwerp. Een plattegrond van een gebouw of een schema. Een calque, maar dan in digitaal formaat. Bij de tekening hoorde een aantal documenten waarin verdere informatie te vinden was, denk hierbij aan stukslijsten, datasheets, omschrijvingen, handleidingen, enzovoort.

Door de jaren heen werden tekeningen steeds intelligenter. Een groepering van lijnen werd een zogenaamd “block”, waar informatie gekoppeld kon worden. Deze informatie kon dan vanuit de tekening worden geëxporteerd waarmee je een uittrekstaat had. Hierdoor was het niet nodig om nog handmatig, bijvoorbeeld in Microsoft Excel, een stukslijst te maken.

Met de komst van Revit is er een volgende stap gezet, de tekening is geëvolueerd naar een 3D datamodel. De hoeveelheid data die aan een object kan worden toegekend is bijna eindeloos. Hiermee wordt het 3D model of beter gezegd het BIM-model de bron van alle informatie en is het mogelijk om deze op diverse manieren te ontsluiten.

Toen ik werkzaam was op een facilitaire afdeling van een universitair ziekenhuis, ben ik in aanraking gekomen met Revit. De mogelijkheden die een BIM-model in zich heeft zijn enorm. Daarom heb ik besloten om daar meer kennis van op te doen. Voor de opleiding HBO traject ACE Architectural Designer II (Revit) heb ik een opdracht moeten doen voor het schrijven een scriptie en geven van een presentatie. De titel hiervan was “BIM in beheer”.

Meer over BIM in beheer is te vinden op de volgende pagina:
Voorbeelden van tekeningen voor de Broadcastsector.

Ik heb een aantal jaar gewerkt op het Mediapark in Hilversum, daar heb ik een aantal 3D tekeningen gemaakt.

Een voorbeeld van een regie met meerdere functies:
Voorbeelden van tekeningen met potlood gemaakt.

In mijn jeugd tekende ik met enige regelmaat een vrachtwagen of personenauto na met behulp potlood, passer, liniaal en curve-mal.
Voorbeelden van tekeningen voor Facilitaire afdelingen:

Iedereen die vastgoed of assets (middelen) beheerd, kan behoefde hebben aan informatie over de locatie of verdeling hiervan. Denk bijvoorbeeld aan vlekkenplannen of plattegronden waarop de locatie van de assets zijn aangegeven.

Onderstaande voorbeelden zijn op basis van AutoCAD plattegronden, deze afzonderlijk getekend.

BIM-modellen bieden uitgebreide mogelijkheden voor het beheer van assets en vastgoed, waardoor het redelijk eenvoudig is om deze in kaart te brengen.
Voorbeelden van renders:

Voor de verkoop van een nieuwbouw object, of dit een woning of bedrijfspand betreft, worden vaak 3D renders gemaakt om een zo reëel mogelijke voorstelling te geven van het eindresultaat.

Een voorbeeld van een visualisatie van een woning in 3D, en ‘fotorealistisch’ gerenderd:Een voorbeeld van een visualisatie van een keuken in 3D, en ‘fotorealistisch’ gerenderd:

BIM in beheer

Een voorbeeld van een flight-case voor een mobiele DJ-set:


Voorbeelden van tekeningen van Digitalisatie:

In de zomer van 2007 kreeg ik van een collega de vraag of ik een project voor hem wilde tekenen. Zijn modelbouwclub wilde graag een schaalmodel laten vervaardigen van een oude vrachtwagen van het merk DAF. Gelijk zei ik ja tegen deze vraag. In mijn jeugd had ik regelmatig met potlood, geodriehoek en een curve-mal diverse vrachtauto’s en auto’s op schaal nagetekend. Dit zou de eerste keer worden dat ik een technische tekening in AutoCAD zou maken van een vrachtwagen, en wel een DAF.

Omdat er geen originele tekeningen meer voorhanden zijn, is de bedoeling dat ik aan de hand van wat chassistekeningen, foto’s een ander beeldmateriaal een aantal tekeningen maak. Omdat de eerste DAF-truck op basis van één type cabine zijn gemaakt, kunnen we de tekeningen gebruiken voor meerdere modellen. De bedoeling is dat ik de cabines van de A30/A50, de A1100/A1300/A1500/A1600/A1800/A1900 (ook wel bekend als “kikkerdaf” of zeven- en zesstrepers) zou tekenen, met daarbij verschillende chassisvarianten. Ook was het de bedoeling dat er een tekening van een typische Daf-trailer zou komen.

Aangezien het een vrachtwagen die ver voor mijn geboorte in productie is geweest, ben ik eerst maar eens een bezoek gaan brengen aan het DAF-museum in Eindhoven. Nu had ik altijd wel belangstelling gehad voor DAF, maar hier werd ik gegrepen door het merk, en de schoonheid van het door mij te tekenen model. Vele avonduren gingen op aan het tekenen. Toen de basis voor de cabine eindelijk werd goed bevonden, kon ik aan de slag om de verschillende varianten te maken. Aan de hand van vele foto’s e.d. zijn uiteindelijk een aantal tekeningen vervaardigd, waar een fabriek een schaalmodel in 1:87 kan vervaardigen.

Tekening van een DAF-truck aan de hand van een aantal foto’s en een aantal summiere gegevens.
Foto’s pre-productie model zoals gepresenteert is op de Spielwarenmesse 2013 in Nürnberg.


Foto’s pre-productie model.

Home Curriculum Vitae Portfolio Opdrachtgevers